ÖMSS sınav sonuçları 2 yıl boyunca geçerli olacak. Bu süre boyunca, kamuya özürlü alınırken bu özürlü sınav sonuçları kullanılacaktır.
ÖMSS ye veya kuraya sadece yönetmeliğe uygun olarak yüzde 40 ve üzeri özürlü sağlık kurulu raporu olan adaylar girebilmektedir. Örneğin, Yüzde 39 özrü olanlar bu sınava giremeyecektir.
ÖMSS ye lise, önlisans ve lisans mezunlarıyla, 2012 yılı içerisinde mezun olabilecek durumda olanlar girebilecektir.
Kuraya ise ilköğretim/ilkokul/ortaokul mezunu veya ÖMSS nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olan özürlü adaylar başvurabileceklerdir.
Hem lise hem üniversite mezunu olanlar
Adayların, en üst öğrenimden sınava girmesi zorunludur. Örneğin aday hem lise mezunu hem de lisans mezunu ise, en üst öğrenim lisans olduğu için adayın lisans düzeyinden sınava girmesi zorunludur.
Sınav esnasında değil ancak yerleştirme sırasında aday mezun olmalıdır.
Sınav, 29 Nisan da yapılacak. Kadroların yer aldığı yerleştirme işlemlerinin Haziran ayında yapılması planlanmaktadır. Mezun olmamasına rağmen, 2012 yılı içerisinde mezun olacağını düşünerek sınava giren adayların, yerleştirmelere başvuru tarihinin son günü itibariyle mezun olması gerekmektedir. Bu noktada, yerleştirme tarihinin de iyi planlanması gerekmektedir. Hem ortaöğretim hem de yüksek öğrenimde eğitim ve öğretimin biteceği tarihleri göz önüne alarak, yerleştirme başvuruları alınmalıdır.
MEB iş okulu mezunları kuraya değil sınava başvuracak
Ilköğretimden sonra ortaöğretim düzeyinde öğretime devam etmeyip Milli Eğitim Bakanlığı İş Okulundan mezun olanlar kuraya başvuramayacaklardır. Bu adaylar ve ÖMSS nin yapıldığı yıl itibariyle mezun olabilecek durumda olanlar, ÖMSS ye ortaöğretim düzeyinden başvurarak sınava gireceklerdir.
ÖMSS Sınav sonuçları öğretmen alımında kullanılacak mı?
Kimlerin öğretmen olacağı Talim ve Terbiye Kurulu Kararı ile belirlenmiştir. Kurul kararında öğretmenliğe kaynak olarak gösterilen bölümlerden mezun olan özürlü öğretmen adayları da, ÖMSS ye girecektir. MEB, özürlü öğretmen alımını bu sınav sonuçlarına göre yapacaktır.
SINAV
Sınavda üç ayrı sınav kitapçığı olacaktır.
-
Genel özürlü, görme özürlü ve ilköğretime başlama yaşı sonrası işitme özürlü olan adaylar için içeriği aynı bir soru kitapçığı olacak ancak özür gruplarına göre farklı sınav uygulamaları yapılacaktır.
-
İlköğretime başlama yaşı öncesi işitme özürlü olan adaylar işitme özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.
-
Zihinsel özürlü olan adaylar zihinsel özürlüler için hazırlanan soru kitapçığını kullanacaklardır.