Duruma göre koruma görevlileri hazır pozisyonda olmalıdırlar,
Araç çalışır vaziyette, şoförler aracın başında bulunmalıdır.
Birden fazla araç var ise araçlar birbirine yakın olmalıdır.
Dönüşlerde makam aracı dar ve içten, koruma araçları geniş ve dıştan dönüş yapmalıdır.
Tek yönlü yol emniyetlidir. Çift yönlü yolda VIP aracı soldan ve trafiği aksatmayacak süratte seyretmeli, artçı oto makam aracı ile aynı hizada seyreden araçlara daha fazla dikkat etmelidir.Araçların fazla yaklaşımı engellenmelidir.
3. Araçların Hareketi Öncesi Yapılması Gerekenler
Koruma düzeni oluşturulmalı ve gerekli olan mesafe korunma yapılmalı, Sorumluluk bölgeleri gözetim altında tutulur
Araçların koruma görevlileri ve koruma amiri ile aynı anda araca binmelidir. Arka araçtaki koruma görevlileri aracın yanlarına gelmesini beklemelidir.
ARAÇTAN İNERKEN YAPILMASI GEREKEN KURALLAR
Öndeki araç iniş pozisyonu için süratlenmelidir.
Koruma görevlilerinin inişi sağlanmalıdır.
ivedi olarak pozisyonlar alınmalı ve sorumluluk alanları gözetlenmelidir. Gerekli mesafe korunmalı ve VIP koruma düzeni ile araçtan indirilmelidir.
Araçlar; VIP binaya güven içinde girdikten sonra ve oradaki kalış süre-sine bağlı olarak; park etmeli ve gözetim altında tutulmalıdır. Yine buna göre yakıt alınmalıdır.
Araçlar, acil durumlarda her an kullanabilmekle manevra yaptırabilmek üzere çıkışlarda bekletilmelidir.
BİNALARDA KORUMA
Koruma hizmetlerinin verimli bir şekilde yapılabilmesi için kapsamlı bir güvenlik tedbirinin alınması gerekir. Bu kapsamda korunan kişinin bulunduğu tüm mekanların korunması gerekmektedir. Koruma hizmeti çalışma yerrlerinde, ikamette, ulaşım vasıtalarında, otelde vb. binalarda da devam etmektedir. Binalarda alınan güvenlik önlemlerinin birincisi fiziki güvenlik önlemleridir. ikincisini ise koruyucu güvenlik düzenlemeleri takip eder.
A. FİZİKİ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Fiziki güvenlik önlemleri, korunması gereken yerin dış çevresinden başlayıp içeri doğru kademeli olarak güvenliği sağlayan,tehlikeyi mümkün olduğunca dışarıda karşılayan,tehlikeyi korunan yerlere ulaşmadan etkisiz hale getirmek amacıyla kullanıian engellerdir .
Fiziki engeller şunlardır;
Duvarlar
Tel Örgüler Bariyerler
Kilitler Çevre güvenliği, Erken Algılama, Uyarı ve Alarm Sistemleri,
-infraret bariyer sistemi,
-Vibrasyon algılama sistemi,
Devamlı aydınlatma,
Bekleme durumunda aydınlatma, Hareket ettirilebilen aydınlatma, Kartlı Giriş-Çıkış sistemi, Diğerleri.
B. KORUYUCU GÜVENLİK ÖNLEMLERİ
Korunması gereken bina ve tesislerde iç halka dediğimiz derinlemesine güvenlik sağlamak için kritik noktaların korunmasında kullanılan önlemlerdir.
Bu maksatla görevliler;
Ziyaretçileri kontrol eder
Duyu organları ve teknik cihazlarla tehlikeyi tespit eder. Tehlike anında koruma tedbirlerinin arttırılmasını sağlar. Alarmları çalıştırır.
Kapıları kilitler.
Acil durumlarda yardım çağırır. Tehlikeli anlarda amirlerine haber verir Saldırıyı bertaraf eder.
Gerektiğinde silahını kullanır.
*** NÖBETÇİLER
Giriş kontrol noktalarında, tesislerin hassas ve kritik yerlerinde, özellikle tel örgü boyunca nöbetçiler görevlendirilir. Nöbetçiler belirli yerleri gözetler ve tehlike olması durumunda üst/erine haber verir.
*** DEVRİYELER:
Görev alanı içinde genel emniyeti ve caydırıcılığı sağlamak, suç işlenmesini önlemek, olay olduktan sonra işlenen suçları ve faillerini takip etmek, işlenmiş suçlarda şüphelileri yakalamak, delilleri korumak ve kolluk kuvvetlerine teslim etmek, yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek üzere sorumluluk bölgesinde amirlerince belirlenen bir güzergahta yaya veya araçlı olarak gezerek yapılan üniformalı ve tam teçhizatlı iki özel güvenlik elemanından oluşan bir güvenlik hizmetidir.
DEVRİYENİN GENEL OLARAK DİKKAT EDECEGİ HUSUSLAR
Devriye görevlileri en az iki kişi ve yüksek seviyede görünür olmalı, görevine üniformalı ve tam teçhizatlı çıkmalı,
Görev bölgesini çok iyi tanımalı. (Çevre yollarını, giriş çıkışları ve kişileri) suç sonrası müdahaleye hazır olmalı, sistemli ve devamlı olmalı, görev bölgesinin tamamına dikkat etmeli, görev bölgesinin tamamını kontrol altına almalı,
Devriye hizmeti belirli bir güzergahta uygun tempolu adımlarla, durmadan yapılır, Görev bölgesinde görünür olmalı. (Gündüzleri kaldırım kenarından gibi.), Çıkabilecek ani olaylara karşı her an hazır olmalı.
Yardım gerektiğinde genel kolluk kuvvetlerine, hastane vs bilgi vermelidir.
Telefon ve düdükle ihbar yapılabildiği gibi gerektiğinde havaya ateş açmak suretiyle de ihbar yapılabilir.
potansiyel suçlular tarafından önceden tahmin edilemez olmalıdır,
Görev tesliminde bilgi aktarılmalı. (Meydana gelmiş olaylar hakkında) Zaruret olmadıkça görev yeri terk edilmemeli.
Birden fazla devriye varsa birbirleriyle irtibatlı olmalı.
Bölgesindeki önemli şahıs ve yerleri iyi bilmeli. (kişiler, binalar, sokaklar) vatandaşların desteğini sağlamalı, Daima ciddi ve nazik görev yapmalı.
Görev sonunda rapor yazmalı.
ŞAHIS VE BAGAJ KONTROLLERİ
A- KONTROL NOKTASI TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
1. Aramanın Tanımı Arama, şüphelilerin yakalanması ve suç delillerini elde etmek için konut, işyeri, kişilerin üstleri ve benzeri yerlerde usulüne uygun olarak yapılan araştırmadır. Arama, şüphe altında bulunan kişilerin yakalanması amacıyla yapılabileceği gibi somut delillerin ortaya çıkarılması umulan hallerde de yapılabilir.
Arama, yakalanabileceği veya suç delillerini elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa, hakim kararı üzerine veya gecikmesinde sakınca bulunması halinde, Cumhuriyet savcısının yazılı emriyle şüphelinin veya sanığın üst, eşya, konut, işyeri veya ona ait diğer yerlerde; Cumhuriyet savcısına ulaşılamadığı hallerde ise, kolluk amirinin yazılı emri ile şüphelinin veya sanığın üst ve eşyasında (CMK,m.116, 117, 119) kolluk tarafından yapılan araştırma olarak tanımlanabilir.
Kişinin, üst ve eşyasının aranmasıyla müdahaleye maruz kalan hakkı, "Özel Hayatının Gizliliği ve Korunması Hakkı"dır. Yukarıda görüldüğü gibi kişinin bu hakkı, iHEB 12, AiHS 8 ve Anayasanın 20 inci maddelerinde güvence altına alınmıştır. Arama, ancak bu temel hakkın sınırlanmasıyla gerçekleşebileceği için, aramanın Anayasanın 13 üncü maddesindeki "Temel Hakların Sınırlanması" şartları ile yukarıdaki ilgili maddelerde sayılan şartlara uygun olması gerekir.
1. ARANMALARI ÖZEL HÜKÜMLERE BAGLI KİŞİLER
Bazı kişilerin aranmaları çeşitli kanunlarla özel hükümlere bağlanmıştır. Bunlar:
Cumhurbaşkanı,
Milletvekilleri
Diplomatik dokunulmazlığı bulunanların araçları, eşyaları ve misyon binaları aranamaz.
Özel güvenlik görevlisi herhangi bir suç nedeni ile diplomatik pasaport sahibi kişiyi yakalayamaz. Ancak, pasaport fotokopisini alabilir.
Hakim ve savcılar ağır cezayı gerektiren suçüstü hali dışında, adli amaçla aranamazlar Avukatlar,
Noterler
Asker kişiler,
2. KONTROL NOKTASI TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
Koruma ve güvenlik hizmeti sunulan bina ve tesisler ile cenaze ve düğün törenleri, festival, sahne gösterileri vb. etkinliklerin yapıldığı açık ve kapalı alanların ana girişlerinde oluşturulan, koruma amacına uygun bir şekilde gerekli donanımlara sahip olarak sistemli ve planlı bir şekilde donatılan, yeterli sayıda güvenlik görevlisi tarafından güvelik kontrolünün yapıldığı belirli bir yerdir.
Kontrol noktasının özellikleri şunlar olmalıdır;
Hangi personelin nerelerden sorumlu olduğu, görevleri ve yetkileri giriş ve çıkışların ne şekilde olacağı, Ziyaret ve iş takibi maksadıyla gelenlerin ne şekilde içeri alınacağı,kimlerle görüşecekleri,Personel ve ziyaretçilere ait malzeme, araç ve paketlerin nasıl kontrol edileceği belirtilir.
Şahısların giriş yaptığı kapı dedektörleri, çıkış olarak kullanılmamalıdır.
Kontrol noktalan iyi aydınlatılmalı, geniş olmalı, dizaynı personelin fiziksel ve zihinsel olarak iyi durumda kalmalarını sağlamalıdır.
3. KONTROL NOKTALARINDA KULLANILAN CİHAZLAR ŞUNLARDIR:
X-Ray Cihazları
Metal Kapı Dedektörü El Dedektörü
Patlayıcı Koklama Dedektörü Posta Kontrol Cihazları
4. ALARM İZLEME MERKEZİ
Turnike Geçiş Sistemleri Güvenlik Kameraları
Yangın Erken Algılama Uyarı Sistemleri
ŞAHIS VE BAGAJLARIN KONTROLÜ
Şahısların Kontrolü
Şahısların ve yanlarında taşıdıkları bagajın kontrolden geçirilmesi, silahların, patlayıcıların veya diğer tehlikeli araç ve maddelerin güvenlik çemberlerine girmesini önlemek için alınan en önemli tedbirlerden biridir. Bu uygulamadan maksat, VIP e yönelik yasadışı bir müdahale eylemini
önlemektir. VIP salonları girişinde, X-Ray cihazları ve kapı dedektörleri ile kontrol yapılır.
sinavsorucevap.com