4. SUİKASTLAR
Toplumda kargaşa çıkarmak ve devletin yabancı devletler karşısında güvenliğini tehlikeye düşürmek amacıyla devlet büyüklerine, siyasi ve askeri liderlere veya toplumca sevilip sayılan kişilere yöneltilen silahlı bir saldırıdır.
Ekonomik Nedenler, ideolojik nedenler, Kişisel nedenler, Psikolojik nedenler, Terör,
Para ve menfaate dayalı nedenlerle suikastler yapılabilir.
Her türlü ateşli ve ateşsiz silahlar, Patlayıcı maddeler,
Zehirli hayvanlar (akrep, yılan vb. hayvanlar), Çeşitli kimyasal maddeler,
Model uçaklar vs. olarak sayılabilir.
Küfretmek, hakaret etmek, konuşmasını engellemek, tükürmek, Yumurta, domates ve benzeri şeyler atmak
Binalara giriş ve çıkışlarda, Otoya biniş ve iniş anlarında,
Yaya ve otoların izlediği güzergahlar, araçların durduğu noktalar, tören ve merasim alanları tehlikeli saldırı noktalarıdır.
YAYA KORUMA TEKNİKLERİ
A. KORUMA ÇEMBERLERİ (İÇ-ORTA-DIŞ HALKA)
Önemli kişi; Yakın Koruma Organizasyonlarını oluşturan iç, orta ve dış çemberlerde görev alan personel ve fiziki güvenlik tedbirleri ile korunmaktadır. VIP çevresinde 360 derece ile yapılan görevin tek amacı, meydana gelebilecek tehdidi, oluşturulan güvenlik çemberlerini geçemeden yok etmektir.
. Yakın Koruma Organizasyonları üç ana halkadan oluşur. Bu halkalar VIP in çevresinde bir dizi sıkı koruma sahasından meydana gelmektedir.
. Koruma çemberlerinin temel amacı dış cepheden gelecek saldırıları ve herhangi bir tehdidi kademeli olarak dış ve orta halkalarda önlemek ve iç halkaya ulaşmadan yok etmektir.
1. İç Çember: Korunması gereken şahsın çevresinde oluşturulan ve diğer insanların izinsiz içeri geçmesine müsaade etmeyen içteki görevlilerdir.
2. Orta Çember: Bunlar koruma, inceleme, keskin nişancı, teknik personel ve güvenlik elemanlarıdır.
3. Dış Çember : Herhangi bir saldırı için ilk savunma hattıdır. Bu halka, koruma sağlayan yerel kolluk kuvvetlerinden, üniformalı polis görevlilerinden, organizasyonda görev yapan görevlilerden oluşmaktadır. Hareketleri kontrol altına almak için burada bir kontrol noktası belirlenmelidir. Gerektiği takdirde dış halkada fiziki engeller oluşturulmalıdır.Bu önlemler koruyucu güvenlik çemberimiz için önemli bir rol oynar. Örneğin Duvarlar, çitler, polis hatları, dikenli teller, taşıtlar.
B. YAYA KORUMADA DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
Koruma görevlileri gerek bina içinde ve gerekse bina dışında yürüyüş ve gezilerde gerekli ölçüde korunacak kişinin yanında bulunmak durumundadır.
360 derece koruma sağlanır, Koruma görevlileri korunan kişinin çevresi çok dikkatli bir şekilde tarassut altında bulundurmalıdır.
Kalabalık yerlerde koruma çemberi daraltılır. Açık alanlarda gevşetilir.
Koruma Personeli, koruma düzenlerinde tehlike ve saldırıyı önleyecek ve en seri müdahaleye imkan verecek derinliği muhafaza eder. Koruma düzeni, görev alanının durumuna göre bazen daire, bazen üçgen, bazen kare, bazen de baklava olacak şekilde kurulur.
Koruma personelinin silahı daima emniyeti açık, hızlı doldurmaya uygun olmalıdır ve bu alışkanlığı pratik haline getirmelidir.
Koruma personeli göreve uygun teçhizatla, eksiksiz olarak gelmelidir, her görevli mutlaka iki adet yedek şarjör bulundurmalı ve kelepçe taşımalıdır.
Bir saldırı esnasında; koruma,saldıran kişileri yakalamak maksadıyla dahi olsa korunan kişi yalnız bırakılmaz. Herhangi bir olay anında önemli kişiyi çevreleyip oradan uzaklaştırmak asli görevdir. Olaya diğer görevliler ve mahalli güvenlik birimleri müdahale etmelidir.
Tehlike anında öncü durumundaki (tehlikenin yönüne göre) korumalar kapama yaparken, Koruma Amiri ve artçı korumalar VIP i kaçırır.
Koruma personeli koruduğu kişiye refakat sırasında elinde herhangi bir şey taşımaz. Artçı tüm ekibi gördüğü için, düzenin bozulmasını önler.
Koruma amiri VIP e bir saldırı anında vücudunu siper etmelidir.
Her seferinde farklı güzergah seçilmeli, tüm yollar arasından en güvenli olanı kullanılmalıdır. Yürüyüş sırasında kaçış noktası belirlenmelidir.
Önemli kişi ile yakın temasları bulunan kişiler haricindekiler yakın çevreye sokulmamalıdır.
Muhtemel tehditle, merdivenlerden çıkış ve inişlerde, kapı önlerinden çıkış ve inişlerde önemli kişinin önünde bulunulmalıdır.
Yakın koruma düzeninde herkesi tanıyan biri bulundurulmalıdır.
C. YAYA KORUMA DÜZENLERİ *Bu konu önemli soru çıktı
1. Bir Kişi ile Koruma Düzeni
Korunması gereken şahsa karşı 360 derecellik bir güvenlik çemberi oluşturulmalıdır. Güvenlik görevlisi silahını kullandığı eline göre sağın da ya da solunda bir adım gerisinde yürümelidir. Tehlike anında korunması gereken şahsı tutmalı ve korumalıdır.
2. İki Kişi ile Koruma Düzeni
Risk durumuna göre yürüyüş pozisyonu belirlenir, her koruma 180 derecelik koruma çemberinden sorumludur. Yürüyüş anında birinci görevli önde olası tehlikelere karşı, ikinci görevli ise korunması gereken şahsa yönelik duyarlı olur. Tehlike anında korunması gereken şahsı birinci görevli korurken ikinci görevli süratle güvenli bir yere götürür. Tekli korumaya göre daha güvenli bir koruma düzenidir.
3. Üç Kişi ile Koruma Düzeni
Kalabalık ve yoğun bölgelerde kullanılır her görevli 120 derecelik koruma sağlar. Genellikle yoğun alanlarda kullanılır. Tehlikeli yerlerden geçerken, koruma amiri dikkatini önemli kişiye, diğerleri tehlike yönüne verir. Koruma amiri saldırı esnasında VIP i kaçırmakla görevlidir.
4. Dört Kişi ile Koruma Düzeni
Operasyonel bir koruma düzenidir. Koruma görevlileri 120 derecelik koruma sağlarlar. Tehlikeli alanlarda bir yada iki görevli öncü ya da yancı olabilir. Yalnız daima bir artçı görevli bulundurulmalıdır, koruma amiri dikkatini korunması gerek şahsa vermelidir. Tehlike anında iki görevli kapama görevini yerine getirmeli, saldırganı etkisiz hale getirmeli. Diğer görevlilerce VIP i rahatlıkla saldırıdan ve tehlike bölgesinden güvenli bir bölgeye kaçırılmasını sağlanır.
5. Beş Kişi ile Koruma Düzeni
Bu düzende her koruma görevlisi 90 derecelik koruma sağlamalıdır.Koruma amiri dikkatini sadece VIP e yöneltir. ideal düzen olarak kabul edilir.Bu sayı ile;
Baklava Kare "V" düzenleri uygulanabilir.
Baklava ve kare düzenleri daha çok kalabalık riskli ve açık alanlarda uygulanmalıdır,
V düzeni ise ancak açık bir alandan kapalı ama güvenli bir bölgeye girişte veya bir resim sergisi vb. program yerleri gezilirken VIP nin görüş açısını kapatmamak için uygulanmalıdır. Operasyonel bir koruma düzenidir, tehlikenin ve saldırının geldiği yöndeki iki görevli kapama yaparak (saldırganın önünde baraj kurarak .saldırganı etkisiz hale getirerek. ) diğer görevlilerin VIP i rahatlıkla saldırıdan ve tehlike bölgesinden güvenli bir bölgeye kaçırmasını sağlarlar.
6. Altı Kişi ile Koruma Düzeni
Her koruma elemanı en az 72 derecelik koruma sağlamaktadır. Bu düzen daha çok esneklik sağlar. Koruma amirinin görevi sadece VIP e yöneliktir. Operasyonel bir koruma düzenidir, tehlikenin ve saldırının geldiği yöndeki iki görevli kapama yaparak (saldırganın önünde baraj kurarak ,saldırganı etkisiz hale getirerek. ) diğer görevlilerin VIP i rahatlıkla saldırıdan ve tehlike bölgesinden güvenli bir bölgeye kaçırmasını sağlarlar.
7. Çoklu Koruma Düzenleri
Bu koruma düzeni maksimum koruma sağlar, Tehditlere karşı operasyonel koruma düzenidir. Devlet Başkanları, Başbakanlar gibi VIP lere uygulanır. Özellikle kalabalığın çok yoğun olduğu yerlerde tercih edilir. Tüm koruma elemanları cepheleri dışa dönük, gerekirse kol kola girerek yürürler. Operasyonel bir koruma düzenidir, tehlikenin ve saldırının geldiği yöndeki iki görevli kapama yaparak (saldırganın önünde baraj kurarak .saldırganı etkisiz hale getirerek.) diğer görevlilerin korunan şahsı rahatlıkla saldırıdan ve tehlike bölgesinden güvenli bir bölgeye kaçırmasını sağlarlar. Sayı arttıkça koordinasyon zorlaşır, koruma amiri, ekip amiri ve öncü istihbarat ekipler amiri arasındaki uyum üst seviyede olmalıdır.
D-TEHLIKE (SALDIRI) ANINDA VIPI KAÇIRMA
Sorumluluk alanında saldırıyı fark eden koruma görevlisi, saldırı yönünü saat diliminde bağırarak duyurur. saat 12 de tehlike (önde, kuzeyde, karşıda, geride,yukarıda, balkonda, vs.) Saldırgana yakın olan en az iki koruma saldırının mahiyetine göre baraj kurup kapama yaparak karşılık verir ve saldırganı etkisiz hale getirir. Saldırı anında VIP i kaçırmakla görevli olan korumalar önce onun hedef küçülttürerek vücudunu örter sonra kolundan veya kemerinden tutarak onu süratle saldırının ters istikametine doğru tehlikeli alandan çıkararak kaçırır, güvenli bir bölgeye götürülür varsa araçda güvenli bölgedir.Yanıltma ve ikinci saldırı daima göz önünde bulundurulur. Koruma görevlileri kaçış istikametini de dikkatle gözlemelidir.
sinavsorucevap.com